Opozice vyrazila do boje proti koronaviru. Nebo za volebními preferencemi?

7. 04. 2020 17:52:35
Premiér udělal vstřícné gesto a nabídl tři místa opozici v Ústředním krizovém štábu. TOP09 do něj nominovala svého odborníka. Zubaře.

Jeden by čekal, že opozice využije své šance ke zviditelnění a do ostře sledovaného a zároveň kritizovaného štábu vyšle odborníky z řad IZS. Policisty, hasiče nebo pandemiology, hygieniky či specialisty na léčbu plicních onemocnění. TOP 09 usoudila, že s koronavirem si nejlépe poradí vrchní zubař, prezident České stomatologické komory, specialista na laserovou a estetickou medicínu. Hm.

Svět zasáhla nemoc. Hnusná. A zákeřná. Nevyzpytatelná je tím, že se naplno projeví někdy kolem desátého dne od nakažení. Navíc u někoho se zanedbatelnými příznaky a u někoho naopak s velmi těžkými, které můžou skončit smrtí. Velice trýznivou, kdy se nakažený po několika dnech lapání po dechu udusí. Svět nebyl připraven, stejně tak i ČR. Po zkušenostech s ebolou nebo SARSem se takřka všichni domnívali, že je to věc, která se nás netýká, že je to nemoc, která zůstane kdesi v Číně, maximálně tak v Koreji. Mnoho lidí se bavilo svými komentáři u videí, kterak Číňani staví na zelené louce nemocnice a vtipkovali, protože místo proklamovaných šesti dní jim to trvalo sedm.

Tehdy (1.2.2020 )jsme byli požádáni prostřednictvím čínského velvyslanceČangTien-mina o humanitární pomoc. Babiš ji odmítl s tím, že poskytneme jen finanční pomoc a že vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek. Naše zásoby ochranných prostředků podle prověrky úřadů prý budeme potřebovat pro naše lidi. Na to se strhla velká kritika na sociálních sítích a přidali se i politici z opozice- jak jinak : “Jeho slova kritizovali na sociálních sítích někteří opoziční politici jako sobecké a nedůstojné. "Mám vůči komunistickému režimu v Číně mnoho výhrad, ale myslím si, že byť by naše pomoc byla skromná, tak bychom pomoci měli. Nesouhlasím s názorem premiéra Andreje Babiše, že sami máme málo, a tak vůbec nepomůžeme," napsal například předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Zdroj:https://www.denik.cz/z_domova/cina-koronavirus-humanitarni-pomoc-20200201.html

Virus se dostal do Evropy. A začal se šířit. Byli jsme jedni z prvních, kteří začali jednat. Vláda omezila shromažďování a doporučila nošení roušek. A zakázala diváky na závodech Světového poháru v biatlonu. Okamžitě vyrazila naše neochvějná opozice s tvrzením, že je to nesmyslné opatření kvůli třem nakaženým a že pravým důvodem jeBabišovaa Zemanova( ?) pomsta starostovi NMNM za jeho ambice stát se ministrem kultury. Ze zimního spánku se tehdy probudila i Miroslava Němcová...

Nakažených začalo přibývat a Bezpečnostní rada státu přitvrzovala. Tehdy vyzval premiér opozici ke složení zbraní a požádal o společné úsilí v boji protikoronaviru. To se zdálo jako splnitelné, protože opoziční politici dva týdny nebyli najednou schopni proti nově jmenovanému šéfovi ÚKŠ profesoroviPrymulovivystoupit. S ubíhajícími dny nouzového stavu, vzrůstající nervozitě mezi lidmi a existenčními obavami opozice zacítila příležitost pro svou polívčičku a vyrazila s bezva populistickou rétorikou do boje o voliče. Poprvé mi spadla brada, když při Moravcově pořadu v telefonickém vstupu jeden z lídrůPirátůFerjenčíkprohlásil, že by stát s náhradami za ušlou mzdu neměl zapomínat na ty, co pracují na černo, protože ti prý budou bez práce první. Jestli se budou ti lidé práskat sami už nevysvětlil, natož aby třeba mě přesvědčil, proč mám z daní platit toho, kdo daně platit odmítá

Opravdu jsem se domníval, že v této době budeme víc při sobě a skutečně to tak i mnohdy vypadá. Obětavost a nezištnost většiny lidí je úžasná. A pak mi dojem zkazí přechytralí politici, co se snaží s podporou médií honit politické body návrhy komu kolik a co proplatit a navýšit aby příští rok mohli běsnit nad schodkem státního rozpočtu, lamentováním, že opatření vlády přišly pozdě (vzpomeňme na biatlon), že roušky jsou formabuzracea snaha o zavedení totalitních praktik jdoucích proti svobodě a lidským právům (ačkoliv jejich význam přehodnocuje i WHO a jejich nošení zavádí dříve skeptické země jako Německo, VB nebo USA ), či bušení v prsa, kdy bez jakékoliv faktické zodpovědnosti tvrdí, že oni by to byli bývali dělali lépe ( Fiala : Byl bych mnohonásobně lepší krizový premiér ).

Zcela v tomto duchu proběhlo ze strany TOP09 doplnění člena Ústředního krizového štábu. Do týmu nakonec přibyli místo tří členů čtyři. Ekonom Filip Matějka, poslanec a exprezident policie Martin Červíček, lékař Vít Kaňkovský a prezident České stomatologické komory RomanŠmucleru kterého se nezbavím dojmu, že jeho nominace nemá s odborností nic společného. Že je tam jakosluníčkářskýzástupcekritizujcíúplně vše. Jak jinak si ze vysvětlit jeho vyjádření ze 16. března, kdy pro časopis Reflex řekl, že ...Koronavirustu bude měsíce, zdravotnictví už zkolabovalo,zdravotnictví bych předal Lékařům bez hranic... a následně 3. dubna v rozhlasovéminterwievprohlásí, že se vlastně nic neděje, mrtvých tu bude míň než sebevražd.... Rád bych tomu věřil. Ale bude to díky opatřením, které každý z nás bude dodržovat. Opravdu jde ochřipičku? Opravdu se ve Španělsku běžně zasebevraždí denně tisíc lidí?

Věřím, že touhle dobou projdeme s co nejmenšími ztrátami na životech a zdraví, pokud možno s nejmenšími ztrátami ekonomickými. A přál bych si, aby skončilo na pár týdnů honění trik a politických bodů a naši politici dokázali po tuto dobu táhnout za jeden provaz. Od toho jsme si je zvolili.

Autor: Jiří Vondráček | úterý 7.4.2020 17:52 | karma článku: 36.67 | přečteno: 1156x

Další články blogera

Jiří Vondráček

A z Farského je nakonec hrdina a morální ikona.

Poslanec Farský oznámil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu kvůli osmiměsíční absenci způsobenou jeho studijním pobytem v USA. Poklekněte.

20.1.2022 v 14:05 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 1208 | Diskuse

Jiří Vondráček

Jsou koalice SPOLU a PirStan podvodem na voliče?

No samozřejmě, že jsou. Koalice politických stran či hnutí jsou běžným a víceméně nutným nástrojem při volebním klání či sestavování vlády. Mají ale určitá pravidla.

8.10.2021 v 13:25 | Karma článku: 32.25 | Přečteno: 1035 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 555 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3411
Jsem ortodoxní mánička, která má stále ještě své zuby. Mám svůj pohled na dění okolo nás, čímž rozčiluju střídavě pravičáky a levičáky. Nyní, snad jen přechodně, už jen příležitostný muzikant.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...